Oznámení o výši renty Partners Dividend Selection pro 1. pololetí 2018

02.01.2018

Oznámení o výši renty Partners Dividend Selection pro 1. pololetí 2018

Výše renty (pravidelného odkupu) z fondu Partners Dividend Selection pro 1. pololetí roku 2018

Fond Partners Dividend Selection zahájil svoji činnost v červnu 2017 a má za sebou půl roku existence. Prozatímní krátká historie a dynamická akciová strategie fondu nedovolují jednoduše predikovat nejbližší vývoj. Aktuální kladné zhodnocení a relativně pozitivní nálada na akciových trzích umožňují poskytnout klientům, jejichž datum výročí investice spadá do 1. pololetí roku 2018, výplatu renty ve výši 3 % z hodnoty majetku klienta k datu výročí smlouvy.

Vývoj hodnoty fondu byl od založení ovlivněn především posilující korunou, která znehodnocuje investice v cizích měnách. Jen proti dolaru koruna za poslední půlrok posílila o 5,5 %. Posílení koruny proti euru generovalo ztrátu z hodnoty evropských akcií kolem -2 %. Samotné akciové trhy tyto ztráty dokázaly více než kompenzovat. Americké trhy vzrostly v druhém pololetí o více jak 10 %, což bylo způsobeno především lepším než očekávaným růstem ekonomiky a také některými splněnými sliby prezidenta Trumpa, které pomohou generovat úspory americkým firmám. O něco hůře si vedly evropské akciové indexy, které přidaly okolo 4 %.

Výkonnost fondu byla ovlivněna také jeho investiční strategií, kde je důraz kladen na vysokodividendové tituly. Tyto firmy patří dlouhodobě k výrazným hráčům na trhu. Nepatří však mezi ně malé společnosti či aktuálně velmi populární fin-tech společnosti určující směr trhů v posledním roce jako jsou Amazon, Facebook či Alphabet (Google). Tyto firmy mají nulový či zanedbatelný dividendový výnos.

V současnosti patří mezi největší pozice ve fondu tyto akcie: Moneta Money Bank, a.s., General Motors Co., ČEZ, a.s. či SAP SE.

Stav k 18. prosinci 2017:

Čistá hodnota aktiv: 81.570.000 CZK

Hodnota podílového listu: 1,0134 CZK

Renta pro 1. pololetí roku 2018:  3 % z majetku klienta ve fondu k datu výročí smlouvy