ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Co červenec? V srpnu to teprve žije!

Červenec byl pohodově prázdninový a vše pokračovalo se v nastavených trendech. Ale začátek srpna, to byl naopak úlet. Trump sestřelil smlouvu s Čínou a ta ukázala také své svaly. Ostatní na jejich při jen koukali a ceny akcií letěly rychle dolů.

shutterstock_558187168.jpg

(Očima Martina Mašáta)

O červenci jen krátce. Akcie dále pokračovaly v růstovém trendu a index US akcií S&P500 dosáhl dokonce na nové maximální hodnoty. Pomalu horšící se makroekonomická čísla donutila americký FED snížit základní sazbu o čtvrt procenta, což podpořilo všeobecný pokles výnosů dluhopisů. K růstu cen dluhopisů přispěla i evropská ECB, která sice nesnížila svoji sazbu dále do mínusu, ale svým vyjadřováním na to trhy připravuje.

A pak přišel Trump

Všeobecné veselí utnul až prezident USA Donald Trump, který po měsících úsměvů a poplácávání se po zádech s Čínou, vytáhl kudlu ve formě cel a uvalil je na čínské exporty. Čína se nedala a o několik procent oslabila svoji měnu, což by mělo exportérům pomoci zalepit vzniklé ztráty. To zase popudilo Trumpa, který řekl, že Čína manipuluje měnou a zahrává si tak s měnovými válkami.

Nebyli bychom dobří prognostici, kdybychom neočekávali okamžitý propad cen akcií a útěk investorů do bezpečí, což se vyplnilo. Hlavní akciové indexy opravdu na začátku srpna během pár dní spadly asi o 5 %. Výnosy 10letých státních dluhopisů se také zřítily a například americký 10letý dluhopis nyní nese 1,6 % p.a., a přitom ještě před půlrokem to byl dvojnásobek. Německé státní dluhopisy nesou dokonce záporný výnos a je neuvěřitelné, že 10letý německý „bund“ lze koupit s výnosem -0,60 % p.a. Kdo by to nebral, že? 

V kontextu těchto zvýšených rizik není divu, že oslabovala i česká koruna, a to jak vůči euru, tak vůči dolaru.

Výnosy vybraných 10-ti letých státních dluhopisů za posledních 5 let

Výnosy dluhopisů v předtuše poklesu dynamiky růstu světové ekonomiky od začátku roku postupně klesaly. Razantní propad navíc nastal počátkem srpna, kdy trhy zmrazil akcelerací obchodní války prezident Trump. Český státní desetiletý dluhopis lze nyní koupit s legračním výnosem 1,0 % a nejsme daleko od rekordně nízkých úrovní z roku 2016, kdy však byly sazby centrální banky na nule (nyní je základní sazba 2,0 %).

Vývoj některých finančních indexů za posledních 5 let

Až do konce července akciové trhy utěšeně rostly, což je vidět jak na výkonnosti indexů, tak Partners fondů. Korekce z počátku srpna je pak jasně vidět a dosahuje cca 5 %. Je způsobená především růstem nejistot po opětovném rozhoření obchodní války mezi USA a Čínou. Na pětiletém horizontu je vidět velmi slabá návratnost cen akcií nerozvinutých zemí, která je na úrovni nula.

Kurz koruny k euru za posledních 5 let

Česká koruna stále hledá směr a navzdory všeobecnému očekávání analytiků a prognostiků z České národní banky neposiluje. Události posledních dní dokonce způsobily oslabení koruny na úrovně z počátku roku.

Optikou finančních indexů

Trh

Červenec

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

+0,4 %

+16,1 %

+1,6 %

S&P 500 (USA)

+1,3 %

+18,9 %

+5,8 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

-0,2 %

+15,5 %

-1,7 %

CECE EUR (střední Evropa)

-1,3 %

+1,9 %

-1,5 %

MSCI rozvíjející se trhy

-1,7 %

+7,4 %

-4,6 %

Index českých státních dluhopisů

+1,7 %

+5,7 %

+7,2 %

Ropa WTI

+0,2 %

+29,0 %

-14,8 %

FX CZK/EUR

-0,8 %

+0,3 %

-0,2 %

 

Od počátku roku jsou všechny akciové indexy v pozitivních číslech, což je způsobeno především návratem cen akcií po korekci z konce minulého roku. Proto se meziroční čísla pohybují víceméně kolem nuly v závislosti na trhu.

Srpnová čísla prozatím nejsou k dispozici, ale rovnou upozorňuji, že srpen začal cca 5% poklesem. Velice dobře si v tomto prostředí vedou dluhopisové fondy, které vydělávají nejen na úrokových platbách, ale také na kapitálových ziscích spojených s poklesem výnosů.

Výhled

Znovurozhoření obchodních válek ztěžuje akciím další pohyb nahoru, proto budeme při dalších investicích opatrnější. Co se týče dluhopisů, bude u nich ještě nějakou dobu trvat tlak na pokles výnosů, i když už nyní velké množství bezpečných dluhopisů nese záporný výnos. Je to způsobeno potvrzením změny politik centrálních bank zpět na k uvolněným měnovým podmínkám kvůli hrozbě zpomalení či až potenciální recese.

V následujících měsících budeme tedy opět žít s nízkými výnosy a je jen otázkou času, než svoji restriktivní měnovou politiku ukončí i Česká národní banka. To by pak mohlo mít destruktivní vliv na kurz koruny a místo posilování bychom se mohli dočkat oslabení.

 

Výkonnost fondů Partners za poslední rok

 

Fond

Červenec

Od počátku roku

Za poslední rok

Partners Bond Opportunity

+1,1 %

+4,1 %

+4,3 %*

Partners Universe 6

+0,8 %

+5,1 %

+1,1 %

Partners Universe 10

+1,3 %

+8,4 %

+1,9 %

Partners Universe 13

+1,5 %

+10,0 %

+1,7 %

Partners 7 Stars

+1,4 %

+15,2 %

+2,2 %

Partners Dividend Selection

+0,5 %

+11,0 %

-5,5 %

*Fond byl založen 14. listopadu 2018.

Partners fondy těžily v průběhu července ze zvýšené pozice v US akciích a z delší průměrné splatnosti dluhopisových částí portfolií. Proto také všechny fondy dokázaly dále zhodnotit majetek klientů.

Nejlépe si letos vede čistě akciový fond Partners 7 Stars, který je již více jak o 15 % výše než na počátku roku. Nadprůměrně se daří také dluhopisovému fondu Partners Bond Opportunity, který díky delší průměrné splatnosti investic participoval na klesajících výnosech a od počátku roku připsal klientům již 4 % a patří mezi špičku českých dluhopisových fondů.

 

Autor: Martin Mašát, portfolio manažer, Partners investiční společnost