ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Finanční trhy pod vlivem konfliktu na Ukrajině

Březen byl ve znamení pokračující války na Ukrajině a rostoucích inflačních rizik. Volatilita na finančních trzích odrážela situaci na bojišti, resp. jakákoli snaha o mírová jednání spojená s vyhlídkami na ukončení konfliktu vedla k výraznému růstu akciových trhů a naopak.

shutterstock_1446278705.jpg

(Optikou Ondřeje Koňáka)

Je jasné, že konflikt na Ukrajině, který významně přehodnotil nejen evropskou energetickou politiku, bude mít dalekosáhlé dopady do mnoha odvětví. Bohužel střední Evropa, díky svému historickému vývoji, v tomto ohledu nemá úplně šťastné vyhlídky. Můžeme si jen přát, aby důležitá rozhodnutí byla učiněna s chladnou hlavou a nikoli pod vlivem emocí.

Jeden z těch lépe odhadnutelných dopadů je vyšší inflace, která s námi bude pravděpodobně delší než kratší dobu. Bohužel již nejde jen o jednorázový efekt postpandemického oživení, ale o dlouhodobý nedostatek základních věcí, jejichž cena v reakci na konflikt skokově zdražila a zpět se bude vracet jen velmi pomalu.

V březnu byla vyšší inflační čísla patrná napříč regiony. Stejně tak jsme byli svědky růstu úrokových sazeb hlavních centrálních bank. FED zvýšil sazby o 25bpts v reakci na únorový meziroční růst spotřebitelských cen 7,9 %. Šlo tak o první zvýšení úrokových sazeb od roku 2018 a FED jich má v letošním roce naplánováno celkem sedm. Následovala britská centrální banka, která zvýšila sazby také o 25bpts.

Poslední březnový den proběhlo i zasedání ČNB, která podle očekávání zvýšila sazby o 50bpts na 5 %. Koruna reagovala mírným posílením. Nicméně za celý březen posílila vůči EUR o 3 % a dostala se na úrovně před ukrajinským konfliktem. Vůči USD česká koruna posílila v březnu o 1,7 % a odmazala tak polovinu ztrát z oslabení po začátku konfliktu na Ukrajině.

Březnová vyšší inflační čísla zasáhla negativně dluhopisové trhy. Globální dluhopisový index ztratil za březen 3 % a český index státních dluhopisů odepsal 4 %. Koncem března se spread mezi 10letým a 2letým US vládním bondem přiblížil k magické nulové úrovni a počátkem dubna se dostal do záporných hodnot. Záporné úrovně znamenají inverzní křivku a signalizují zvýšené riziko ekonomické recese.

Výnosy vybraných 10letých státních dluhopisů za posledních 5 let

Vývoj vybraných finančních indexů za posledních 5 let

Finanční trhy se v polovině března odrazily a v reakci na pokrok v jednáních signalizující možné ukončení ukrajinského konfliktu posílily. Celkově si tak hlavní indexy připsaly v březnu zisky v čele se středoevropskými akciemi (6,5 %), následované americkými akciemi (3,6 %). Evropské akcie skončily mírně v mínusu.

Z komodit pokračovala v březnu v růstu ropa (+6,9 %) a vítězem byl plyn, jehož cena skokově vzrostla o 28 % kvůli riziku zastavení dodávek z Ruska.

Vývoj kurzu koruny vůči euru a dolaru za 5 let

Česká koruna v březnu posílila jak vůči EUR, tak vůči USD a smazala většinu ztrát realizovaných na začátku ukrajinského konfliktu. ČNB zároveň dalším zvýšením sazeb o 50bpts a avizovanou případnou intervencí proti výraznému oslabení CZK ohraničila možný downside a vyslala tak investorům jasný signál.

Optikou finančních indexů

Výhled

Letošní rok je zatím na finančních trzích hodně volatilní a nepředvídatelný. Konflikt na Ukrajině pravděpodobně přepíše některé zažité principy a bude mít bezprostřední dopad fakticky na vše. Zasažena bude zejména Evropa. Bohužel konflikt zvyšuje riziko déle trvající a vyšší inflace a stejně tak i pravděpodobnost stagflačního scénáře.

Na druhou stranu akcie historicky představovaly velice kvalitní ochranu proti inflaci. Je třeba vybírat sektory, které jsou schopny rostoucí ceny vstupů co nejvíce promítnout do ceny výstupů, a tím tak eliminovat možný negativní dopad do ziskovosti. Příkladem je třeba energetický sektor, který od začátku roku posílil o téměř 40 % v případě USA a je tak jediným sektorem s kladnou výkonností.

Výkonnost fondů Partners za poslední rok

 

V březnu zaznamenaly všechny naše fondy pozitivní výkonnost. Díky vyššímu podílu hotovosti zkraje letošního roku a jejímu postupnému zainvestování v korekci, dosáhly fondy Partners od začátku roku lepších výsledků v porovnání s konkurencí.

Autor: Ondřej Koňák, portfolio manažer, Partners investiční společnost