ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Prudký obrat – výnosy dluhopisů prudce rostou

Únor se stal měsícem dluhopisů. Akciová témata ustoupila po konci výsledkové sezóny do pozadí. Investoři se tentokrát soustředili na inflaci a možnost její budoucí akcelerace. To začalo hnát výnosy dluhopisů kvapem výše, což znamenalo prudký pokles cen dluhopisů. S kurzem koruny pro změnu hýbaly kroky vlády, které směřovaly k tvrdému lock-downu.

blog pis.jpg

(Očima Martina Mašáta)

Zatímco na finančních trzích vládl relativní optimismus a akcie si udržely svůj trend směrem k vyšším cenám, tak dluhopisové trhy zažily horší období. Pokračující svižná vakcinace a klesající čísla nakažených, tedy kromě České republiky, odsunuly obavy z vývoje pandemie mimo zřetel investorů. Do hledáčku se nově dostal potenciální budoucí vývoj cenové hladiny. Bilióny natisknutých peněz a extrémně nízké úroky totiž podporují prudký rozjezd ekonomiky s možností náběhu vyšší inflace.

Tato myšlenka vyplašila některé investory natolik, že se začali zbavovat dluhopisů, jejichž výnosy začaly prudce růst. Zasaženy byly jak americké Treasuries nebo německé bundy, ale také české dluhopisy, které zažívají smutné čtvrtletí. Vedle strachu z inflace na vyšší výnosy tlačí i extrémní růst deficitů a potřeba je nějak profinancovat.

Růst výnosů v Česku podpořila i Česká národní banka, jejíž prognóza ukazuje na několikeré zvýšení úroků již tento rok. Situaci nicméně může změnit březnové uzamčení ekonomiky kvůli vyšším počtům těžce nakažených lidí. Investoři jako by tuto situaci očekávali a začali se zbavovat koruny, která ze svých relativně silných úrovní kolem 25,70 CZK/EUR během pár dnů spadla na 26,20 CZK/EUR, což je pokles skoro o 2 %.

Tahounem akciových trhů byly tradiční sektory, které doháněly ztráty z loňského roku. V průběhu února tak mnoho akciových indexů dosáhlo na nové rekordní hodnoty, jejichž výši obrousila mírná korekce cen na konci měsíce.

Výnosy vybraných 10-ti letých státních dluhopisů za posledních 5 let

 

Výnosy dluhopisů se posunuly zřetelně výše. Rychlý nárůst je vidět především v Americe, ale také u českých státních dluhopisů. České státní 10leté dluhopisy se dostaly se svými výnosy na úrovně, které jsme mohli naposledy vidět v roce 2019 a tedy v době, kdy ČNB svižně zvedala sazby. Za poslední půlrok se zvedly výnosy z 0,70 % na cca 1,70 % p.a. Určitý nárůst je vidět i u německých státních dluhopisů, nicméně výnosy se zde stále drží v záporných číslech.

Vývoj některých finančních indexů za posledních 5 let

Akcie si udržely i v únoru svůj pozitivní trend a posunuly se k novým maximálním úrovním. Až teprve prudký nárůst výnosů zatřásl s cenami některých akcií. Nicméně akcioví investoři se rychle oklepali a udrželi si pozitivní náladu.

Vývoj kurzu koruny a eura za 5 let

Rostoucí čísla nakažených virem Covid-19 a tedy větší pravděpodobnost tvrdého lock-downu vystrašila investory do české koruny a ti se jí začali zbavovat. Ta během pár dnů oslabila skoro o 2 % až nad hranici 26 CZK/EUR.

Optikou finančních indexů

Trh

Únor

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

+2,5 %

+1,4 %

+27,4 %

S&P 500 (USA)

+2,6 %

+1,5 %

+29,0 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

+4,5 %

+2,4 %

+9,2 %

CECE EUR (střední Evropa)

-0,7 %

+0,3 %

-1,5 %

MSCI rozvíjející se trhy

+0,7 %

+3,7 %

+33,2 %

Index českých státních dluhopisů

-2,0 %

-2,4 %

-0,7 %

Ropa WTI

+17,8 %

+26,8 %

+37,4 %

FX CZK/EUR

-0,7 %

+0,2 %

-3,2 %


Ceny akcií se vyvíjí uspokojivě i na začátku roku 2021. Nejlépe se daří nerozvinutým trhům a evropským akciím, které na tom byly v loňském roce nejhůře. Postupný rozjezd ekonomiky potvrzuje růst ceny ropy. Smutný rok čeká dluhopisové investory, kteří musí zvládnout růst výnosů, a tedy očekávaný pokles cen dluhopisů.

Výhled

I nadále očekáváme vyšší zisky u akcií z odvětví, která byla pandemií utlumena - od cestovního ruchu, přes bankovnictví až po průmysl. Koruna a Česká republika bude obecně trpět negativním vývojem nákazy Covid-19. Výnosy dluhopisů se budou i nadále posouvat výše a důvody jsou zřejmé: hrozba inflace s rozjezdem ekonomiky a extrémní nárůst dluhu.

Výkonnost fondů Partners za poslední rok 

Fond

Únor

Od počátku roku

Za poslední rok

Partners Bond Opportunity

+0,3 %

+0,5 %

+2,9 %

Partners Universe 6

+0,0 %

+0,1 %

+4,8 %

Partners Universe 10

+0,3 %

+0,1 %

+8,4 %

Partners Universe 13

+0,5 %

+0,3 %

+11,0 %

Partners 7 Stars

+1,6 %

+2,0 %

+16,7 %

Partners Dividend Selection

+1,6 %

+4,1 %

+11,8 %

Všechny naše fondy jsou v měsíčním, letošním i meziročním srovnání v pozitivních číslech a všichni klienti by měly tedy počítat své zisky. Nejlépe si vedou akciové fondy Partners 7 Stars a Partners Dividend Selection, které za poslední rok přidaly klientům více jak 16 %, resp. 11 %.

Bezkonkurenční výkon ukazuje dluhopisový fond pro konzervativní klienty Partners Bond Opportunity, který se po loňském skoro 3 % zhodnocení letos dokázal vyhnout výprodeji na dluhopisových trzích a jako jeden z mála dodává svým klientům kladnou výkonnost, a to +0,5 % za dva měsíce.

Autor: Martin Mašát, CFA, portfolio manažer, Partners investiční společnost