ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Recese za námi a teď nahoru

Červenec byl plný makroekonomických dat za první pololetí. Hlavně čísla o vývoji HDP v druhém čtvrtletí byla netrpělivě očekávaná, protože se v nich měl naplno projevit vliv uzavření ekonomik kvůli koronaviru. I přes potvrzení recese stále nic nezastavilo americké akcie, které i nadále mířily výš. Ceny evropských akcií naopak skončily v mírném záporu i přes schválení podpůrného fondu.

shutterstock_686227327.jpg

(Očima Martina Mašáta)

Optimismus na akciových trzích se udržel zuby nehty i v červenci. Nejenže přišla například lepší čísla z amerického trhu práce, ale i v Evropě to nedopadlo tak špatně, jak analytici očekávali. Indexy sentimentu se přehouply v mnoha zemích přes hranici expanze, což značí velice rychlý náběh průmyslu a služeb na růstovou vlnu. Když k tomu přidáme schválení podpůrného fondu v EU ve výši 750 miliard EUR, nebyl důvod, proč by se nálada měla nějak radikálně změnit.

Proto se také akcie udržely v růstovém trendu, a to především v USA. Tam se nejsledovanější index S&P500 letos dostal již do kladných čísel a technologický index NASDAQ je dokonce o 20 % výše než na konci minulého roku. Evropské akcie trochu přibrzdily svůj růst a nepatrně klesly. Na hodnotě jim však přidalo posilující euro, které těží ze schváleného podpůrného fondu a z rostoucích kontroverzí mezi USA a Čínou.

V České republice se koronavirus projevil především na deficitu rozpočtu, který v červenci dosáhl 205 miliard korun oproti –10 miliardám korun v roce minulém. Hrubý domácí produkt české ekonomiky ve druhém čtvrtletí poklesl o 8,4 % mezičtvrtletně, v prvním čtvrtletí činil pokles -3,4 %. Meziročně tak ekonomika poklesla o necelých 11 % a potvrdilo se tak, že jsme právě prodělali recesi. Ale není zas tak zle, mnohé další ekonomiky dopadly mnohem hůře s poklesy přesahujícími 20 %. Zotavení ekonomiky, které již probíhá, dává naději, že čísla v druhém pololetí budou naopak velice pozitivní.

Inflace trochu překvapivě vyskočila (hlavně kvůli potravinám) na 3,3 % To překvapilo nejen analytiky, ale i ČNB. Nikdo nečekal, že inflace i přes zpomalení ekonomiky zrychlí a vypadne z tolerančního pásma centrální banky.

Výnosy vybraných 10-ti letých státních dluhopisů za posledních 5 let

 

Výnosy kvalitních státních dluhopisů se pohybovaly v úzkém rozmezí na hodnotách z minulého měsíce a nevydaly se žádným konkrétním směrem. Pouze český státní 10letý dluhopis se posunul o pár bodů výše směrem k 1 %. Důvodem je právě 3 % inflace.

Vývoj některých finančních indexů za posledních 5 let

Zotavení akciových trhů pokračovalo i v červenci a americké indexy se letos posunuly dokonce do plusových hodnot. Stále výrazně zaostává Evropa a přes určité zotavení i nerozvinuté akciové trhy. Americké indexy jsou taženy nahoru především technologickým sektorem, a tedy firmami typu Amazon, Microsoft, Alphabet (Google) a podobně.

Vývoj kurzu koruny a eura za 5 let

 

Koruna zažila v červenci druhé kolo většího posílení, kdy se z úrovně 26,70 posunula na 26,30 CZK/EUR, tj. posílila asi o 1,5 % a celkem od března již o 5,3 %. Důvodem je schválený podpůrný program v rámci EU, který by České republice mohl pomoci a výprodej dolaru, který posouvá na silnější úrovně i euro.

Optikou finančních indexů

Trh

Červenec

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

+4,7 %

-2,3 %

+5,4 %

S&P 500 (USA)

+6,1 %

+1,2 %

+9,8 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

-1,8 %

-15,2 %

-8,4 %

CECE EUR (střední Evropa)

-1,6 %

-26,2 %

-25,6 %

MSCI rozvíjející se trhy

+8,4 %

-3,2 %

+4,0 %

Index českých státních dluhopisů

-0,4 %

+6,2 %

+4,6 %

Ropa WTI

+2,5 %

-34,0 %

-31,3 %

FX CZK/EUR

+2,1 %

-3,0 %

-2,0 %

Červencové výsledky finančních indexů ukazují, že americké akcie nemají v současné době konkurenci a jako jediné letos dosahují na kladná čísla. S odstupem je sledují ceny evropských akcií a propadák zažívají středoevropské akciové trhy včetně českých akcií. Dluhopisy také ukazují solidní zhodnocení díky poklesu sazeb ze strany centrálních bank.

Výhled

Už nyní je zřejmé, že korekce cen akcií k hodnotám z počátku roku pomalu ztrácí sílu. Rostoucí kontroverze mezi USA a Čínou, nejistota ohledně voleb v USA a neklesající počet nově nakažených koronavirem jsou faktory, které mohou náladu velice rychle otočit a způsobit další rychlý výprodej akcií.

U státních dluhopisů probíhá další kolo kvantitativního uvolňování a jejich výnosy jsou aktuálně extrémně nízko. Proto nelze čekat, že rychlé zhodnocování dluhopisů bude pokračovat dosavadním tempem, ale spíše bude plynulejší s menší volatilitou.

Výkonnost fondů Partners za poslední rok

Fond

Červenec

Od počátku roku

Za poslední rok

Partners Bond Opportunity

+0,1 %

+0,9 %

+1,4 %

Partners Universe 6

+0,5 %

+1,0 %

+2,4 %

Partners Universe 10

+1,0 %

-0,5 %

+1,3 %

Partners Universe 13

+1,2 %

-0,3 %

+1,7 %

Partners 7 Stars

+0,7 %

+0,8 %

+3,9 %

Partners Dividend Selection

-1,2 %

-15,5 %

-11,1 %

Defenzivní strategie se zaměřením na americké technologické tituly pomohla většině našich fondů do kladných čísel, a to jak na měsíční, letošní či meziroční bilanci. V pozitivním teritoriu se bez problémů drží i dluhopisový fond Partners Bond Opportunity, který těží z poklesu sazeb. Vynikající výsledky má dynamický akciový fond Partners 7 Stars, který je od počátku roku v plusu a meziročně je dokonce o 4 % výše.

Negativní zhodnocení vykazuje fond Partners Dividend Selection, který zaostává především proto, že firmy platící dividendy v současné situaci své platby odsunuly kvůli zvýšení svých rezerv.

Autor: Martin Mašát, CFA, portfolio manažer, Partners investiční společnost