ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Srpen zvýraznil regionální specifika

Srpen byl na finančních trzích ve znamení poklesu. Přestože důvodů bylo hned několik, ne všechny byly negativní. Největší ztráty zaznamenaly akcie rozvíjejících se zemí. V reakci na problémy čínské ekonomiky propadly v srpnu o 6,4 %. Pod tíhou slabých ekonomických dat zaznamenaly výraznější ztráty i evropské akcie, které v srpnu poklesly o 3,9 %. Naopak relativně imunní byly americké akcie s poklesem pouze 1,8 %, americký Nasdaq poklesl jen o 1,5 %. Ropa pokračovala v růstu třetí měsíc v řadě a koncem srpna se cena ropy WTI přiblížila USD 85/bbl, nejvýše od listopadu loňského roku.

shutterstock_559581607.jpg

(Optikou Ondřeje Koňáka)

V srpnu se zvýraznila specifika jednotlivých regionů a plně se projevily problémy spojené s přístupem měnových autorit. Ekonomická data za srpen ukázala na postupující propad evropské ekonomiky, když se PMI indikátor propadl na hodnotu 47 bodů a dostal se tak na 33měsíční minimum. Investoři proto očekávají, že ECB již sazby zvyšovat nebude, což se promítlo i do nastavení evropské výnosové křivky. Naproti tomu silná data z amerického trhu práce a relativně nižší inflace v kombinaci se silnými výsledky společností nechávají v případě FEDu dveře otevřené pro další zvýšení sazeb.

Přestože tedy v srpnu ponechaly hlavní centrální banky úrokové sazby nezměněné, očekávání jejich dalšího vývoje bylo v USA a v Evropě naprosto rozdílné. Rychle se zhoršující ekonomická situace v Evropě zvyšuje riziko recese a tím tak rostou šance na relativně rychlý pokles sazeb. Naproti tomu americký FED ponechává investory v nejistotě ohledně jejich dalšího vývoje. Nicméně můžeme říci, že v USA budou sazby nejspíš vyšší po delší dobu, což by mělo ve finále pomoci USD.

Situace na dluhopisových trzích odrážela výše popsaný vývoj. V reakci na silnou výkonnost americké ekonomiky a snižující se šance na rychlý pokles sazeb se výnos amerického desetiletého dluhopisu dostal v průběhu srpna až na úroveň 4,3 %, nicméně konec měsíce zakončil mírně níže, na úrovni    4,1 %. I tak jde o úroveň, kterou jsme naposledy mohli viděli v roce 2007. Podobný vývoj jako v USA byl patrný i u evropských dluhopisů. Německý desetiletý dluhopis v první polovině srpna rostl a dostal se až na úroveň 2,7 %. Nicméně propad výnosu do konce měsíce byl výraznější a německá desetiletka zakončila v srpnu těsně pod úrovní 2,5 %.

Růst sazeb za posledních 5 let

ČNB v srpnu oficiálně ukončila režim intervencí, na což CZK reagovala skokovým oslabením proti USD i EUR. Sazby byly ponechány na úrovni 7 %.

Výnosy 10letých státních dluhopisů za posledních 5 let

Silná americká ekonomika prakticky ukončila šance brzkého poklesu úrokových sazeb. Naopak se do hry dostalo pokračování jejich zvyšování. Tomu odpovídal i pohyb na americké výnosové křivce, který byl výraznější na jejím delším konci. Výnos amerického desetiletého dluhopisu se v srpnu přehoupl přes úroveň 4 %. Naproti tomu výnos amerického dvouletého dluhopisu mírně poklesl na úroveň 4,8 %.

Po pěti měsících setrvalého poklesu výnosů u českých desetiletých dluhopisů došlo v srpnu k prudkému obratu. Výnos české desetiletky vrostl na úroveň 4,4 %.

Výnosy 10letých státních dluhopisů vybraných zemí eurozóny a USA za posledních 5 let

Výnosy evropských dluhopisů v první polovině měsíce kopírovaly vývoj v USA. Nicméně ve druhé polovině srpna, pod tíhou slabých dat z hlavních evropských ekonomik, se vývoj otočil. Výnos německé desetiletky nakonec v srpnu poklesl těsně pod 2,5 %. Pokles výnosu u německého dvouletého dluhopisu byl ještě výraznější, v srpnu poklesl těsně pod úroveň 3 %, a jde tak o druhý měsíc poklesu v řadě. V Evropě se tak postupně začíná naceňovat rychlejší pokles sazeb.

Výnos italského dluhopisu odrážel vývoj v eurozóně. Stejně jako v případě Německa byl v srpnu výraznější pohyb na delší splatnosti. Výnos italské desetiletky v průběhu srpna mírně vzrostl na 4,1 %. Naopak výnos italského dvouletého dluhopisu mírně poklesl na úroveň 3,6 %.

Vývoj vybraných finančních indexů za posledních 5 let

Akciové trhy v srpnu ztrácely pod tíhou slabých makro dat z Číny a Evropy. V Evropě byl nejvíce zasažen sektor dlouhodobé spotřeby, který se v srpnu propadl o 6,4 %. Příkladem jsou třeba akcie společnosti BMW, které v srpnu ztratily 12,4 %. Stejný vývoj byl patrný i u středoevropských akcií, které v srpnu odepsaly 4,8 % v reakci na bezmála 9% propad polského trhu.

Vývoj kurzu koruny vůči euru a dolaru za 5 let

ČNB v srpnu oficiálně ukončila intervenční režim na české koruně, což se bezprostředně promítlo do oslabení české koruny vůči USD i EUR.

Koruna v srpnu vůči oběma měnám oslabila. V porovnání k americkému dolaru se koncem srpna dostala na úroveň 22,2 USD/CZK a oslabila tak o 2,2 %. Od svého minima z poloviny července letošního roku tak koruna vůči USD oslabila již o 6,6 %.

Vůči EUR byl vývoj podobný, když koruna v srpnu uzavřela slabší o 0,7 % a již delší dobu se usadila nad úrovní 24 EUR/CZK. Od minima z poloviny dubna je tak koruna vůči EUR slabší o 4,2 %.

Optikou finančních indexů

V srpnu finanční trhy korigovaly. Důvodem byl jednak negativní sentiment kvůli slabším datům z čínské a evropské ekonomiky, ale i fakt, že trhy prakticky nepřetržitě rostly od začátku letošního roku. V srpnu si tak vcelku oprávněně vzaly oddechový čas. Pod tlakem geopolitických událostí tak rostla třetí měsíc v řadě cena ropy a koncem srpna se přiblížila USD 85/bbl.

Výhled

Srpen víceméně potvrdil defenzivnější nastavení námi řízených fondů, když se prudký růst úrokových sazeb v Evropě začíná projevovat poklesem ekonomické aktivity. Domníváme se proto, že Evropa se recesi nevyhne. Čína v kombinaci s vývojem konfliktu na Ukrajině zůstává velkou neznámou nejbližších měsíců. Vzhledem k silnému růstu akciových trhů od začátku letošního roku je podle nás opatrnost na místě.

Napříč portfolii zůstáváme defenzivně nastavení, přechodně vyšší podíl hotovosti využíváme ke krátkodobým úložkám a jsme připraveni nadvažovat rizikovou složku portfolií v případě výraznějších korekcí na trhu.

Výkonnost korunových fondů Partners za poslední rok

 

Výkonnost eurových fondů řízených v Partners za poslední rok

Autor: Ondřej Koňák, portfolio manažer, Partners investiční společnost