ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Virus na investory prozatím nestačí

Nový rok začal pro investory s vědomím, že mají za sebou 12 extrémně úspěšných měsíců, kdy akcie vzrostly skoro o 30 % a dluhopisy přidaly více jak 4 %. O to těžší mohl být začátek roku 2020 a na trzích se opravdu určitá nervozita i projevila a akcie se ve svém posunu směrem výše zasekly. Na vině může být především šíření koronaviru, které určitě ovlivní cestovní ruch, ale také spotřebu ropy či mezinárodní obchod.

inv.jpg

(Očima Martina Mašáta)

Mezi ty vítané, ale už očekávané události, patřilo podepsání 1. fáze obchodní dohody mezi USA a Čínou a definitivní odchod Velké Británie z Evropské Unie. Dokončení těchto kroků uklidnilo nejen investory, ale oddychli si i politici.

Trump se rozjel nanovo

Mezi zprávy, které měly sílu zpomalit růst cen akcií, patřily ty, které vycházely od prezidenta USA Donalda Trumpa. První část obchodní dohody byla sice podepsána, ale čeká nás druhá, a to mnohem náročnější část dohody a Trump rovnou varoval, že se mu cla zatím moc snižovat nechce. Stejně tak začal novou kampaň proti Evropě, s kterou chce také novou obchodní dohodu, jinak uvalí cla na automobilový průmysl, a to by Evropu mohlo dostat na kolena.

Aby toho nebylo málo, USA zabilo íránského generála, což naopak vyprovokovalo Írán k akcím proti základnám amerických vojsk v Iráku. Růst geopolitického rizika byl však přebit ještě větší hrozbou, a to začátkem šíření nového viru, který může způsobit velké celosvětové ztráty. V Číně byly ihned izolovány desítky miliónů osob a okamžitě byl zasažen cestovní ruch.

Akcie reagovaly několikaprocentním poklesem, který se však již začátkem února smazal. Výnosy dluhopisů se v takto nejistém světě posunuly obecně níže. Překvapením je silné posilování koruny, které nikdo neočekával. 

Z makroekonomických čísel je nejzajímavější asi inflace v České republice, která opět vzrostla a vzdálila se dále od inflačního cíle České národní banky a dosáhla úrovně 3,2 %. Centrální bankéři proto dostali dodatečnou munici pro zvýšení základní sazby na 2,25 %, což se také 6. února stalo.

Výnosy vybraných 10-ti letých státních dluhopisů za posledních 5 let

V lednu nastal určitý pokles výnosů, který způsobila především nejistota ohledně šíření koronaviru. Nižší výnosy byly patrné i na českých státních dluhopisech. Výnosy takřka všech českých státních dluhopisů jsou nyní pod novou úrovní základní sazby ČNB 2,25 %.    

Vývoj některých finančních indexů za posledních 5 let

Ceny akcií zažily v lednu zvýšenou volatilitu a nepokračovaly v růstovém trendu z minulého roku. Většina dokonce skončila v nepatrně záporných hodnotách, které však byly korigovány ihned počátkem února, kdy strach z rychlého šíření viru klesl. Nejvíc samozřejmě trpěly akcie čínských společností, které mohou být nákazou nejvíce postiženy.

Kurz koruny k euru za posledních 5 let

Kurz koruny pokračoval v lednu ve svižném posilování a z hodnoty 25,40 se přiblížil hranici 25 korun za euro, kterou po překvapivém zvýšení sazeb prorazil. Od září koruna zažila vůči euru posílení blížící se 3,5 %.

Optikou finančních indexů

Trh

Leden

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

-0,7 %

-0,7 %

+15,5 %

S&P 500 (USA)

-0,2 %

-0,2 %

+19,3 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

-2,8 %

-2,8 %

+15,2 %

CECE EUR (střední Evropa)

-5,3 %

-5,3 %

-7,9 %

MSCI rozvíjející se trhy

-4,7 %

-4,7 %

+1,2 %

Index českých státních dluhopisů

+1,1 %

+1,1 %

+4,0 %

Ropa WTI

-15,6 %

-15,6 %

-4,1 %

FX CZK/EUR

+0,8 %

+0,8 %

+2,1 %

Vedle mírného lednového poklesu cen akcií a zpevnění dluhopisových indexů je vliv koronaviru vidět zřetelně na ceně ropy, která spadla skoro o 15 %.

Výhled

Zvýšená volatilita cen akcií bude pravděpodobně pokračovat i v dalších měsících. Důvodů pro změnu nálady je mnoho - od vyjednávání nových dohod Velké Británie, přes Trumpovu 2. fázi obchodní dohody až po boj s pandemií nového koronaviru.

Dluhopisy se díky poklesu výnosů opět přiblížily svým minimům a například německý desetiletý státní dluhopis nyní nese -0,4 %. Na konci roku to bylo -0,2 % p.a. Co se týče měnových trhů, je situace ještě více nejasná, protože koruna začala posilovat, a přitom žádná nová fundamentální zpráva na trhy nepřišla. ČNB dokonce tako silné posilování v poslední prognóze vůbec neočekávala.

Výkonnost fondů Partners za poslední rok

Fond

Leden

Od počátku roku

Za poslední rok

Partners Bond Opportunity

+0,5 %

+0,5 %

+5,0 %

Partners Universe 6

+0,4 %

+0,4 %

+5,4 %

Partners Universe 10

+0,7 %

+0,7 %

+7,7 %

Partners Universe 13

+0,5 %

+0,5 %

+8,6 %

Partners 7 Stars

+0,8 %

+0,8 %

+12,7 %

Partners Dividend Selection

-1,1 %

-1,1 %

+7,4 %

Defenzivní nastavení akciových složek, zajištění portfolií proti oslabení zahraničních měn a zainvestování do dlouhodobějších dluhopisů vytvořily základ pro nadmíru úspěšný měsíc. Dynamická portfolia včetně vyvážených strategií rostla navzdory mírnému poklesu hlavních akciových indexů.

Konzervativní strategie naopak vydělaly na dluhopisových pozicích včetně možnosti ukládat prostředky za základní sazbu ČNB. Mírně negativní výkonnost fondu Partners Dividend Selection byla způsobena právě zmíněnou korekcí v průběhu ledna, která však na počátku února odezněla.

Autor: Martin Mašát, portfolio manažer, Partners investiční společnost