ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Dohody kam se podíváš

Akciové trhy v prosinci ještě vystupňovaly svoji aktivitu a posunuly se dalších o pár procent výše. Takovou jízdu jsme po dlouhá léta neviděli. Vždyť kdo by očekával na začátku roku 2019 zhodnocení některých akciových trhů přes 30 % a v průměru kolem 20 %? K udržení pozitivní nálady stačilo naznačit investorům, že se blíží uzavření několika důležitých dohod.

shutterstock_1065415703.jpg

(Očima Martina Mašáta)

Dohoda první se týká obchodní spolupráce Číny a USA a jejich celních válek. Před koncem roku se prezident Trump ozval, že první fáze dohody bude podepsána do poloviny ledna. Druhá dohoda se týká Brexitu. Ve Velké Británii totiž vyhrál předčasné volby s převahou euroskeptik a obhájce okamžitého odchodu Británie z EU Boris Johnson. Je tedy takřka 100% jisté, že Británie EU opustí, a to s dohodou, kterou připraví právě Johnson.

Datům navzdory

A právě tyto dvě zprávy odfiltrovaly část nejistot a akcie mířily bez klopýtání dále k severu. Ceny amerických akcií dosáhly nových maximálních hodnot. Pozadu nezůstaly naštěstí ani evropské a menší trhy, které také zamířily výše.

A přitom nemuselo být až tak veselo, protože další zprávy a statistická data z jednotlivých ekonomik zas tolik optimismus nevzbuzovala. Tak například - co se týče Evropy, varoval prezident Trump před zvyšováním státních podpor a zaváděním digitálních daní vůči americkým společnostem jako jsou Amazon, Google či Microsoft.

V Německu se meziročně o 5,3 % propadl výkon průmysl. Nepotěšila ani evropská inflace, která se potácí kolem 1 %, nebo maloobchodní tržby, které za poslední rok vzrostly jen o chabých 1,4 %. Navíc se objevila nová hrozba, a to rozsah a síla reakce Iránu na zabití jejich vlivného generála, která se může dotknout nejen ceny zlata, ale i akcií či výnosů dluhopisů.

V Čechách střídavě bouřky a bezvětří

Z českých makroekonomických dat stačí vypíchnout jedno jediné číslo, a to meziroční inflaci 3,1 %, což je nad horní hranicí tolerančního pásma České národní banky. Nicméně, analytici přišli na to, že se jedná o dočasný efekt, kde se projevilo zdražení nájemného a letošní prudký růst cen potravin. Do budoucna má inflace klesnout pod 3 % a pomalu se přibližovat k 2 %. Pomoci tomu má silnější koruna a určité ochlazení přehřáté české ekonomiky.

Podobný názor má i bankovní rada, kde pouze 2 členové hlasovali pro zvýšení základní sazby z aktuálních 2 %. I tak je základní úroková sazba v České republice nejvýše ze všech vyspělých zemí. Růst inflace obecně tlačil výše výnosy dluhopisů, ale i tak zůstala celá česká výnosová křivka hluboko pod základní sazbou. Například český státní 10letý dluhopis nese pouhých 1,6 %.

Vyšší úroky a inflace v Česku oproti zahraničí pomáhají koruně, která za poslední měsíc posílila z 25,56 CZK/EUR až pod 25,30 CZK, což je posílení o 1 %. Podobný kvapík nastal i u kurzu koruny a dolaru, kde jsme na dohled kurzu 22,50 CZK/USD, a to jsme ještě nedávno byli o korunu výše.

Výnosy vybraných 10-ti letých státních dluhopisů za posledních 5 let

Nárůst výnosů dluhopisů neprobíhal pouze v České republice, ale i v USA nebo EMU. Nicméně stále ještě platí, že skoro třetina všech dluhopisů nese záporný výnos. Na grafu výše je vidět, že například 10leté německé státní dluhopisy jsou pod nulou už skoro rok.

Vývoj některých finančních indexů za posledních 5 let

Vzepětí cen akcií v prosinci ještě navýšilo zisky dynamických investorů, které se za rok 2019 počítají v desítkách procent. S americkými akciemi sice v roce 2019 držely krok i evropské trhy, ale za posledních pět let se jim dívají pěkně na záda.

Kurz koruny k euru za posledních 5 let

V průběhu prosince koruna začala jednoznačně posilovat. Pomohla jí k tomu hlavně vyšší inflace a stále mírně agresivní postoj centrální banky k sazbám. Určité posilování koruny očekává i prognóza ČNB.

Optikou finančních indexů

Trh

Prosinec

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

+2,9 %

+25,2 %

+25,2 %

S&P 500 (USA)

+2,9 %

+28,9 %

+28,9 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

+1,1 %

+24,8 %

+24,8 %

CECE EUR (střední Evropa)

+2,6 %

+2,7 %

+2,7 %

MSCI rozvíjející se trhy

+7,2 %

+15,4 %

+15,4 %

Index českých státních dluhopisů

-1,2 %

+4,1 %

+4,1 %

Ropa WTI

+10,7 %

+34,5 %

+34,5 %

FX CZK/EUR

+0,4 %

+1,2 %

+1,2 %


Letošní nárůsty cen akcií se počítají na desítky procent, pouze akcie zemí střední a východní Evropy zaostávají. Pokles cen dluhopisů v prosinci zase naopak trochu zkalil radost konzervativních investorů, kteří doufali v 5% zhodnocení, a tím korekci ztrát z předchozích let.

Výhled

Akciové trhy mají za sebou jeden z nejlepších roků za poslední desetiletí a jejich relativní ocenění se zdá mnohem dražší než na začátku roku, a to i přes redukci některých rizik. Proto se domníváme, že pozitivní nálada, která akcie táhne výše, může velice rychle zmizet a nastane období zvýšené volatility. Různých nejistot a rizik se objevuje stále dost. Proto jsme spíše defenzivní a budeme zvyšovat svoji expozici až při možných korekcích. Podobně přistupujeme i k českému dluhopisovému trhu, kde sice nastal mírný nárůst výnosů, ale jejich obecná výše je stále hluboko pod inflací či základní sazbou ČNB.

Ohledně výhledu na korunu je situace více nejasná, protože aktuální posílení je velmi silné a rychlé a v následujících měsících můžeme očekávat opět oslabení a časté výkyvy.

Výkonnost fondů Partners za poslední rok

Fond

Prosinec

Od počátku roku

Za poslední rok

Partners Bond Opportunity

+0,1 %

+4,6 %

+4,6 %

Partners Universe 6

+0,3 %

+6,5 %

+6,5 %

Partners Universe 10

+0,5 %

+10,3 %

+10,3 %

Partners Universe 13

+0,5 %

+12,2 %

+12,2 %

Partners 7 Stars

+0,4 %

+18,8 %

+18,8 %

Partners Dividend Selection

+1,5 %

+16,8 %

+16,8 %

 

Všechny Partners fondy si připsaly nejlepší rok za dobu svého života a korekce z konce roku 2018 je pro klienty, kteří dodrželi svojí investiční strategii, pouhou bezvýznamnou epizodou. U vyvážených portfolií se klienti dočkali v klidu výnosů nad 10 %. Akciový fond Partners 7 Stars složený z globálně diverzifikovaného portfolia akcií má svým zhodnocením na dohled 20 %.

Ani konzervativní klienti v roce 2019 nepřišli zkrátka. Konzervativní smíšené portfolio fondu Partners Universe 6 zvýšilo svoji hodnotu o 6 %. Největší radost nám i konzervativním klientům udělal čistě dluhopisový fond Partners Bond Opportunity, který byl svojí výkonností přes 4 % v dané kategorii nejlepším v České republice.

 

Vážení klienti, přejeme Vám úspěšný rok 2020 a šťastnou ruku při výběru těch správných investic.

Autor: Martin Mašát, portfolio manažer, Partners investiční společnost