ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

FED a Bank of England nemají z inflace obavy

Většina akciových trhů zaznamenala pozitivní vývoj i v průběhu července, a to i přes propad akcií v polovině měsíce v reakci na obavy z prudkého nárůstu nových případů delta mutace v hlavních regionech.

shutterstock_1049641082.jpg

(Optikou Ondřeje Koňáka)

Nejvíce zasažené byly akcie společností s expozicí na cestovní ruch spolu s leteckými společnostmi. Evropský index, sdružující akcie těchto společností, v reakci na sílící šíření delta mutace, propadl o více než 10 %. Nicméně ve druhé polovině měsíce ztráty vymazal a skončil mírně v kladných číslech. Hlavní regiony si tak i v červenci připsaly mírné zisky. Americké akcie posílily o 2,3 %, akcie ve střední Evropě o 1,6 % a západoevropské akcie o 0,6 %. V rámci regionu si nejlépe vedla pražská burza, která posílila o 4,9 %.

Naopak výrazný pokles zaznamenaly akcie rozvíjejících se regionů, které v červenci propadly o 7 %. Důvodem bylo snížení cen čínských akcií (MSCI China ztratil 14 %) kvůli možným regulačním opatřením v technologickém a vzdělávacím sektoru. Čína je tak jediným z hlavních regionů, který se od začátku letošního roku obchoduje níže, a to cca o 12 %.

V červenci proběhlo zasedání FEDu a Bank of England. V obou případech došlo k rozhodnutí o zachování objemu monetárních stimulů. Zároveň centrální banky uvedly, že nemají obavy z vyšší inflace.

Koncem července se výsledková sezóna v USA přehoupla do své druhé poloviny a postupně se přesouvá do Evropy. Ke konci července reportovalo výsledky za 2Q letošního roku 59 % amerických společností, z nichž 88 % překonalo tržní očekávání na úrovni čistého zisku. Momentum je tak stále velice silné, když jde o nejlepší výsledek od roku 2009. Silný růst zisků spojený s pozitivní revizí očekávaných výsledků pro následující kvartál zlevňuje relativní valuace amerických akcií.

 

Výnosy vybraných 10letých státních dluhopisů za posledních 5 let

Výnosy dluhopisů pokračovaly v červenci v poklesu. Výrazný propad zaznamenal 10letý americký vládní dluhopis, jehož výnos propadl na 1,2 %, německý 10letý vládní dluhopis se na konci července obchodoval na úrovni – 0,46 %. Pokles zaznamenal i český 10letý vládní dluhopis, jehož výnos v průběhu července poklesl na hranici 1,69 %. Další signály dluhopisovému trhu v ČR vyšle zasedání bankovní rady ČNB na začátku srpna – růst úrokových sazeb je trhem očekáván, nicméně ČNB by měla prostřednictvím nové prognózy do roku 2023 rovněž ukázat, jak rychlé bude další tempo zvyšování.

 

Vývoj některých finančních indexů od roku 2020

I přes korekci na akciových trzích, se podařilo většině trhů zakončit v červenci mírně výše. Výjimkou byly čínské akcie, které pod tíhou možné regulace technologických a vzdělávacích společností, v červenci výrazně propadly a stáhly s sebou celý index rozvíjejících se trhů. V regionu se nejvíce dařilo pražské burze, která si v červenci připsala bezmála 5 %. Největší zásluhu na tom měla společnosti Avast, která v reakci na možnou nabídku převzetí ze strany americké společnosti NortonLifeLock posílila o 17,7 % a dále banky - Komerční banka a Erste Bank posílily shodně o 5,6 %.

 

Kurz koruny k EUR a USD od roku 2020

Koruna v průběhu července nezaznamenala výraznější pohyby ani vůči EUR, ani vůči USD. K euru se obchodovala na úrovni 25,5 EUR/CZK a k USD na úrovni 21,48.

 

Optikou finančních indexů

 

Výhled

Je patrné, že vyšší inflaci trhy nepovažují za problém. V tomto vnímání je utvrdily i centrální banky USA a Velké Británie, které na červencovém zasedání zachovaly objem monetárních stimulů a uvedly, že hodlají tolerovat mírně vyšší inflaci, která je podle nich přechodná a přímo spojená s postcovidovým otevřením globálních ekonomik.

V kontextu postupného rozvolňování, silných makro dat a skvělých výsledků společností, jde o prostředí pozitivní pro riziková aktiva. Stále jsou sektory, kde vidíme zajímavý růstový potenciál. Jde zejména o společnosti s expozicí na cestovní ruch a letectví, které v červenci výrazně propadly v reakci na opětovné šíření viru.

 

Výkonnost fondů Partners za poslední rok

Fond

Červenec

Od počátku roku

Za poslední rok

Partners Bond Opportunity

0,4 %

1,7 %

3,7 %

Partners Universe 6

0,7 %

2,1 %

5,1 %

Partners Universe 10

0,7 %

5,3 %

11,4 %

Partners Universe 13

0,8 %

6,3 %

13,5 %

Partners 7 Stars

0,5 %

8,1 %

17,6 %

Partners Dividend Selection

-0,8 %

9,2 %

27,0 %

Trigea realitní fond

2,2 % 

 3,3 %

6,6 % 

V průběhu července zaznamenaly pozitivní výkonnost i fondy Partners. Výjimkou byl akciový fond Partners Dividend Selection, který vlivem korekce na trzích oslabil o 0,8 %.

 

Autor: Ondřej Koňák, portfolio manažer, Partners investiční společnost