ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Postupný návrat k normálu posouvá akcie výše

Optimismus panoval na trzích i v průběhu května, a to i přesto, že byla zveřejněna výrazně vyšší než očekávaná inflační data v USA. To byl pravděpodobně důvod, proč byl tentokrát růst u rozvinutých trhů nižší. Americké akcie si v květnu připsaly pouze 0,6 %, což bylo výrazně méně než evropské, které přinesly zhodnocení 3,3 %. Lídrem byly v květnu jednoznačně středoevropské akcie, které si v dolarovém vyjádření připsaly 13,3 %, v čele s polskými společnostmi.

shutterstock_1020878011.jpg

(Optikou Ondřeje Koňáka)

V květnu pokračovala výsledková sezóna za první kvartál letošního roku. Celých 86 % amerických společností reportovalo zisky nad očekáváním trhu, což je nejlepší hodnota od roku 2008. Tahounem byly zejména společnosti s výrazným podílem činnosti v zámoří.

V polovině měsíce května byla zveřejněna inflace v USA za duben. Meziroční růst cen o 4,2 % byl výrazně nad očekáváním analytiků (3,6 %), na což reagovaly finanční trhy negativně. V důsledku rostoucí inflace se očekává reakce centrálních bank v podobě růstu úrokových sazeb. Ty zvyšují bezrizikovou úrokovou míru, která je hlavním faktorem při určení férové hodnoty akcií, resp. její růst snižuje hodnotu akcií.

Domníváme se, že inflační čísla jsou vyšší zejména díky výrazné poptávce jak ze strany společností, tak ze strany spotřebitelů, kteří více než rok omezovali výrobu, resp. spotřebu. Díky masivní podpoře ze strany vlád, se společnosti snaží investicemi přizpůsobit post-covidové době a doplnit zásoby v reakci na výrazně vyšší poptávku. V čase očekáváme postupnou normalizaci inflace.

V reakci na postupné otevírání jednotlivých ekonomik a zvolňování restrikcí se dařilo i ceně ropy. Ta výrazně posílila o 4,3 % a přiblížila se úrovni USD 70/bbl.

V průběhu května zaznamenaly fondy Partners pozitivní výkonnost, v čele s akciovým Partners Dividend Selection, který posílil o 0,7 %, a od začátku roku je jeho hodnota o 8,4 % výše.

 

Výnosy vybraných 10letých státních dluhopisů za posledních 5 let

Výnosy dluhopisů pokračovaly v poklesu i v průběhu května. Výrazný pokles zaznamenal český 10letý vládní dluhopis, jehož výnos v průběhu března poklesl až na hranici 1,73 %.

 

Vývoj některých finančních indexů od roku 2020

Většina akciových trhů rostla i v průběhu května. Zatímco ale v rozvinutých ekonomikách byl růst poměrně nízký, výrazně naopak posilovaly středoevropské akcie. Středoevropský index CECE EUR si v květnu v dolarovém vyjádření připsal 13,3 % resp. 11,4 % v eurovém vyjádření a výrazně tak dohnal náskok ostatních trhů. Nejvíce se v květnu dařilo polským akciím.

 

Kurz koruny k EUR a USD od roku 2020

V průběhu května pokračovala česká koruna v posilování jak vůči EUR, tak vůči USD.  Vůči EUR koruna posílila o 1,7 % na úroveň 25,45 EUR/CZK. K USD koruna posílila dokonce o 2,7 % na úroveň USD/CZK 20,86.

 

Optikou finančních indexů

 

Výhled

Volatilitu na finančních trzích v posledních týdnech zvýšila zveřejněná data o inflaci. Je faktem, že prudký růst cen je patrný nejen v hlavních ekonomikách, ale i v České republice a na vyšší inflaci finanční trhy reagují negativně.

Nicméně jak ECB, tak FED několikrát potvrdily, že zvýšená cenová hladina není v této fázi oživení problémem, resp. že jsou ochotny zvýšenou cenovou hladinu tolerovat a růstem úrokových sazeb reagovat až bude skutečně zřetelné globální oživení. Navíc dopad růstu úrokových sazeb na finanční trhy není nikdy jednorázový, ale probíhá postupně, skrze očekávání. A tak je tomu i tentokrát, kdy trhy začínají postupně vstřebávat očekávání růstu úrokových sazeb a přizpůsobují se mu.

Stále platí, že směřujeme k postupnému otevření ekonomik, z čehož by měly akciové trhy těžit. Naše fondy drží expozice zejména v tradičních sektorech, které budou z opětovného nastartování ekonomik nejvíce profitovat. Jde zároveň o sektory, které byly v minulém roce nejvíce zasaženy a hodnota mnoha firem z tohoto segmentu je stále pod úrovní před pandemií.

 

Výkonnost fondů Partners za poslední rok

Všechny fondy Partners skončily v květnu v kladných číslech a za prvních pět měsíců letošního roku si připisují velice slušné zisky. Největší růsty opět zaznamenaly akciové fondy.

 

Autor: Ondřej Koňák, portfolio manažer, Partners investiční společnost