ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Růst úrokových sazeb vedl k propadu na finančních trzích

Září se zapíše do historie jako jeden z nejhorších měsíců v historii finančních trhů vůbec. Silné propady zaznamenaly jak akciové, tak dluhopisové trhy. Hlavním spouštěčem byla vysoká inflační čísla doprovázená razantním zvýšením sazeb v kombinaci s vyjádřením hlavních centrálních bank ohledně pokračování normalizace úrokových sazeb. K tomu se přidala další eskalace ukrajinského konfliktu v podobě narušení infrastruktury obou větví plynovodu Nord Stream.

inv.jpg

(Optikou Ondřeje Koňáka)

Stále vysoká inflační čísla byla hlavním důvodem pro razantní zvýšení sazeb. Jak FED, tak ECB zvýšili ve druhé polovině září úrokové sazby o 75bpts a utvrdili trh o tom, že boj s inflací je pro ně prioritou a zvýšení sazeb zcela jistě není posledním. Druhou stranou mince je míra, s jakou se normalizace úrokových sazeb promítne do globálního ekonomického růstu. V září jsme viděli propad ekonomické aktivity v Číně, stejně tak další snížení očekávaného globálního růstu ze strany Světové banky. Tyto faktory vedly k propadu ceny ropy pod hladinu USD 80/bbl resp. na úroveň před vypuknutím konfliktu na Ukrajině.

O překvapení se na konci měsíce postarala Bank of England, která oznámila, že přerušuje program kvantitativního utahování, a naopak se vrací k opětovnému uvolňování měnové politiky. BoE tak bude do 14. října každý den nakupovat vládní dluhopisy v objemu až 5mld GBP. Důvodem byla špatně propočtená fiskální expanze vlády.

Britská libra prudce oslabila vůči USD (změna v %)

Naproti tomu inflace v ČR byla mírně pod očekáváním, stále však zůstává nejvyšší v rámci srovnatelných evropských zemí. I to mohl být jeden z důvodů, proč ČNB ponechala na svém zářijovém zasedání úrokové sazby beze změny na úrovni 7 %. Zdá se, že česká inflace je blízko svého vrcholu. O to paradoxnější se tak zdá komentář ČNB o možném zvýšení sazeb na dalším zasedání.

Výnosy 10letých státních dluhopisů za posledních 5 let

Růst výnosů dluhopisů v září zrychlil. Růst úrokových sazeb napříč hlavními regiony vedl k rychlejšímu růstu krátkého konce a tím prohloubení inverze výnosové křivky. Výnos českého dluhopisu se přehoupl přes úroveň 5 % a září zakončil na úrovni 5,4 %.

Výnosy 10letých státních dluhopisů vybraných zemí eurozóny a USA za posledních 5 let

Stejný trend byl patrný i u eurových státních dluhopisů. Ten byl stejně jako v USA dán zejména významným posunem v očekávání růstu úrokových sazeb v reakci na vysoká inflační čísla. V září bylo také patrné další rozšíření spreadů mezi německým dluhopisem a periferním italským. Zatímco výnos německého dluhopisu v září vyrostl na úroveň 2,1 %, výnos italského dluhopisu poskočil na 4,5 %.

Vývoj vybraných finančních indexů za posledních 5 let

Propad v září výrazně prohloubil ztráty letošního roku, které se pohybují od 21 % do 40 %. Paradoxně je ČR trhem s nejnižším propadem, a to díky růstu akcií ČEZ. Naproti tomu Polsko ztrácí 40 % v reakci na velký podíl bank v polském indexu. Americké akcie ztrácí 25 % a technologický Nasdaq 35 %. Evropské akcie jsou níže o 24 %.

Vývoj kurzu koruny vůči euru a dolaru za 5 let

Zvyšování sazeb jak v USA, tak v Evropě dostalo středoevropské měny pod tlak. Výjimkou nebyla ani česká koruna, která oslabila zejména ve druhé polovině září, částečně z rozhodnutí ponechat úrokové sazby na neměnné úrovni. Celkově se na konci měsíce vůči USD obchodovala lehce nad úrovní CZK/USD 25, tedy slabší o 2,9 %. Vůči EUR byl pokles podstatně mírnější, pouze 0,3 %.

Optikou finančních indexů

Září byl pro trhy jedním z nejhorších měsíců v historii finančních trhů vůbec. Ztráty se v hlavních regionech pohybovaly kolem úrovně 10 % a výrazně tak prohloubily propady letošního roku. Spolu s akciemi zaznamenala propad i cena ropy, která odepsala v září 11,2 %. V reakci na růst úrokových sazeb hlavních centrálních bank propadly v září i ceny dluhopisů.

Výhled

Eskalace konfliktu na Ukrajině skrze narušení dodávek plynu zvyšuje už tak napjatou atmosféru ve světě. Přestože inflační rizika začínají podle našeho názoru kulminovat a trhy již z části naceňují riziko globální recese, obrat na trzích a návrat k předválečným úrovním se v tuto chvíli těžko představuje.

V rámci portfolií jsme tak stále nastaveni defenzivně. Nicméně vnímáme, že příležitosti se v některých sektorech již začínají objevovat. Jsme tak připraveni postupně navyšovat akciové pozice. V rámci investičního horizontu typického pro akciového investora, jde o velice zajímavé úrovně, které stojí za pozornost.

Výkonnost korunových fondů Partners za poslední rok

Prudký propad napříč trhy a aktivy se propsal negativně do zářijové výkonnosti všech fondů skupiny Partners. Ztráty se pohybovaly od 1,5 % v případě dluhopisového fondu až po 7 % v případě akciových fondů.

Výkonnost eurových fondů řízených v Partners za poslední rok

Propad finančních trhů se negativně promítl i do vývoje cen eurových fondů. Defenzivní nastavení akciového fondu Simplea Global Equity ESG v reakci na postupné zainvestování fondu vedlo k relativně nízkým ztrátám tohoto fondu v porovnání s konkurenčními fondy a výrazně nižšímu propadu fondu v porovnání s vývojem na trzích jako celku.

Autor: Ondřej Koňák, portfolio manažer, Partners investiční společnost