ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Euforie na akciových trzích

Globální akcie zaznamenaly v listopadu nejsilnější růst za poslední tři roky. Investoři sází na to, že centrální banky jsou v boji s inflací velice blízko vítězství. Dominantní akciový index S&P 500 v listopadu vzrostl o 8,9 % a velice dobře si vedly i další akciové trhy. Evropský index Euro Stoxx 50 a index rozvíjejících se trhů MSCI EM přidaly shodně 7,9 %. Dařilo se i dluhopisům s tím, jak klesaly jejich výnosy (a tedy rostly ceny). Index českých státních dluhopisů tak vzrostl o 1,9 %. Výjimku tvořily pouze komodity a široký Bloomberg Commodity Index ztratil 2,3 %.

shutterstock_212751280.jpg

(Pohledem Martina Tománka)

K tržnímu entuziasmu výrazně přispěla poslední data o inflaci. Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech v říjnu zpomalilo na 3,2 ze zářijových 3,7 procenta. Jádrová inflace, která nezahrnuje volatilní ceny potravin a energií, poklesla na meziroční 4,0 procenta. Na trhu převládl názor, že americká centrální banka již nebude zvyšovat úrokové sazby. Šéf FEDu Jerome Powell sice další zpřísnění měnové politiky nevyloučil, nicméně investoři nyní očekávají snížení sazeb v první polovině roku 2024.

Pozitivní byl rovněž vývoj v Evropě. Míra inflace v eurozóně klesla v listopadu na 2,4 %, což je nejnižší hodnota od července 2021. V říjnu činila 2,9 procenta. Výrazně klesla inflace v nejdůležitější evropské ekonomice, tedy v Německu. Mezi analytiky tak sílí přesvědčení, že Evropská centrální banka začne snižovat úrokové sazby již na jaře příštího roku.

V České republice meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil na 8,5 % ze zářijových 6,9 %. Inflaci ovšem ovlivnil fakt, že před rokem statistici zahrnuli do výpočtu vládní úsporný tarif na energie jako zlevnění elektřiny. Bez tohoto vlivu by se podle Českého statistického úřadu inflace dostala pod šest procent.

Vývoj základních sazeb v USA, eurozóně a v České republice

 

 

Americká ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí podle zpřesněných údajů rychleji, konkrétně tempem 5,2 procenta. Odhad z minulého měsíce přitom činil 4,9 procenta. Za zlepšením stály firemní investice a státní výdaje. Americké ministerstvo obchodu na druhé straně zhoršilo odhad růstu spotřebitelských výdajů. Stále ovšem platí, že americké hospodářství vykazuje pozoruhodnou odolnost vůči zvyšování úrokových sazeb.

K pozitivnímu sentimentu přispěla i data z Číny. Očekávání analytiků překonala jak průmyslová výroba, tak i maloobchodní tržby. Tržby rostly v říjnu o solidních 7,6 procenta. Na druhé straně, výrazným rizikem zůstává čínský nemovitostní trh.

Akciové trhy

Celkově pozitivní makrodata vedou mnohé investory k očekávání, že globální ekonomika zažije takzvané měkké přistání. Tyto naděje pohání akciové trhy, které jsou od začátku roku 2023 ve výrazně kladných číslech.

Akciový index S&P 500 je od začátku roku výše o 19 %, index evropských akcií Euro Stoxx 50 vzrostl o necelých 16 %. Výrazně v tuto chvíli zaostávají emerging markets, které letos do konce listopadu přidaly jen 3 %. S jednou výjimkou v podobě středoevropských akcií, které vzrostly o víc než 30 %. Na druhé straně, náš region výrazně zaostává na delším horizontu, viz graf.

Vývoj vybraných finančních indexů za posledních 5 let

Dluhopisové trhy

Vládní dluhopisy smazaly část svých dřívějších ztrát s tím, jak investoři očekávají pokles úrokových sazeb v průběhu příštího roku. Výnos amerického desetiletého vládního dluhopisu poklesl pod 4,4 %. Připomeňme, že v říjnu testoval 5% hranici. V takto krátké době se jedná o výrazný pohyb. Výnos výrazně klesl navzdory tomu, že ratingová agentura Moody’s zhoršila výhled pro USA na negativní.

Výrazný pokles výnosů zaznamenaly i německé a italské státní dluhopisy. A klesaly i výnosy českých státních dluhopisů. Index českých státních dluhopisů tak vzrostl o 1,9 %.

Výnosy 10letých státních dluhopisů za posledních 5 let

Výnosy 10letých státních dluhopisů vybraných zemí eurozóny

Optikou finančních indexů

Tabulka potvrzuje optimistické naladění trhů v letošním roce 2023, kdy jsou jak akciové, tak i dluhopisové trhy výrazně v kladných číslech. Akciové indexy umazávají loňské ztráty a dosahují štědrého dvouciferného zhodnocení.

Výhled

Letošní výrazné zotavení akciových indexů nás vede k opatrnosti. Jsme přesvědčeni, že v době euforie na akciových trzích dává velký smysl defenzivní přístup. V dynamických částech portfolií více preferujeme hodnotové akcie a regionálně potom emerging markets.

Co se týče dluhopisů, stále využíváme relativně vysokých krátkodobých sazeb. U delších dluhopisů potom takticky realizujeme zisky. 

Výkonnost korunových fondů Partners IS od začátku roku

Fondy Partners IS v souladu s optimismem na finančních trzích zaznamenaly v listopadu kladné zhodnocení. Letošní výkonnost akciového fondu Partners 7 Stars dosahuje téměř 10 %.

Konzervativní fondy Partners Rezerva a Partners Bond Opportunity letos vykazují velice solidní výkonnost 5,9 %, respektive 8,2 %. Zmíněný Partners Bond Opportunity jen v listopadu přidal 2,3 %, a to díky výraznému poklesu výnosů (yieldů) dluhopisů.

Skvěle si vede fond Double Speed rizikový, který cílí na zdvojnásobení výkonnosti akciových trhů pomocí finanční páky. Fond v listopadu vzrostl o vysokých 9,8 % a jeho výkonnost od založení (23. května 2023) činí 12,3 %. 

Výkonnost eurových fondů Partners IS od začátku roku

Akciový fond Simplea Global Equity ESG si připsal v souladu s finančními trhy solidní výkonnost a od počátku roku přidal více než 6 %. Fond patří v roce 2023 ve své kategorii (fondy s důrazem na udržitelnost) ke špičce. Vynikající výsledek předvádí i konzervativní fond Simplea Euro Bond Opportunity, který letos vzrostl o 3,1 %.

Autor: Martin Tománek, portfolio manažer, Partners investiční společnost